Fakta og evidens

Fakta og evidens

I størstedelen af vores liv opsøger vi fagpersoner, som har indgående viden på netop deres område. Og det giver os stor tryghed (økonomisk, følelsesmæssigt eller fysisk), når f.eks. vores læge, tandlæge eller mekaniker er opdateret på nyeste viden indenfor sit felt. 

Da min hest for et par år siden pådrog sig en alvorlig seneskade, vidste jeg, at han fik den allerbedste chance, fordi en af verdens førende heste-ortopædkirurger reparerede ham den nat på dyrehospitalet.

Jeg tænker, at de fleste nok omvendt ville løbe skrigende væk fra en tandlæge, som siger "Her tror vi ikke på nymodens teknologi, men gør tingene ligesom for 100 år siden!" 

Og vi elsker den teknologiske udvikling - Vi skal have den nyeste iPhone, seneste app eller smarte køkkenmaskine, som skal gøre vores liv lettere. Der er vel nærmest ingen der bruger et krakskort af papir længere, når man har hele verden på Google Maps i sin lomme. Takket være, at vores viden om elektronik og data hele tiden udvides.

Men når det kommer til f.eks. jagthundetræning, så får hunden et los i røven, for det siger Børge-Bjarne henne i jagtforeningen, at man skal. Han har godt nok ingen som helst faglig baggrund (udover måske at være cand.scient.idiot), men hans hund er dygtig (for det meste...).

Hvor er det lige, at der indenfor visse kredse af jagthundefolk er en næsten Donald Trump-agtig fornægtelse af viden og evidens?

Forklaringen er naturligvis, at det er bøvlet og langsommeligt. Man kan sandsynligvis (for jeg har heldigvis aldrig set det "live") lære en hund, at harer gør nas, på en eftermiddag med et el-halsbånd. Eller man kan bruge noget længere tid på at lære hunden, at udvise selvkontrol og at det har større værdi at lytte til fløjten, uden at krumme et hår på dens hoved.



Der florerer et meme med en tekst noget ala "For at bruge et el-halsbånd, skal man have indgående kendskab til hundes adfærd og indlæringsteori, og have fuldstændig fejlfri timing. Og hvis du har de tre ting, behøver du ikke et el-halsbånd". Og det gælder sådan set straf i alle afskygninger. 

Det er totalt unødvendigt, hvis man har grundig forståelse for hvordan hunde lærer, men det er nok også dér skoen trykker; manglende viden, eller manglende lyst eller evne til at erhverve sig den viden.

Hvis man skulle have lyst til at erhverve sig viden, har jeg her bloggen lavet en litteraturliste under "Kildehenvisning - Forskning om adfærd og træningsmetoder" - med henvisninger til ægte forskning om hundes adfærd, træningsmetoder mm. Den opdateres løbende efterhånden som jeg finder flere artikler, og med tiden skal jeg også nok få den organiseret efter emne, og lavet henvisninger til bøger mm., som måske er lidt mere letlæselige end videnskabelig litteratur. Men nu er det jo videnskaben, der gerne skulle være grundstenen i det, vi laver.

Mange af artiklerne handler om brug el-halsbånd. Ja, det er forbudt i Danmark, men det er ikke det samme, som at det ikke stadig forekommer. Og jeg mener desuden, at konklusionerne fra studierne sagtens kan udvides til også at omfatter andre former for fysisk afstraffelse af dyr.

Så nu er der ingen undskyldning for ikke at blive klogere :-)

Comments

Popular posts from this blog

Navlepilleri om dyrevelfærd (eller mangel på samme) i jagthundetræning